cUtEst fOLLOwer

30 April 2011

I GET IT WHAT I WANT....^_^

YUHUUUU...
See my TITLE...

nak tahu x pe yang cik ECA da dapat....
FIRSTLY...cik ECA nak say THANKS a LOT to kawan cik ECA.
MUHAMMAD KHALAFZULFAR....
kerana kamu...cik ECA da dapat pe yang cik ECA nak....
nak tahu x pe yang cik ECA dapat???
JENG...JENG..JENG....
i GOT my OWN GUITAR...


nih pix yang cik ECA download....
cik eca malas nak TRANSFER pix dari HP ke LAPPY cik ECA...
apa2 pun cik ECA da dapat pe yang cik ECA nak...
cuma...cik ECA xpandai nak PLAY je lagi...
baru nak BELAJAR2 PETIK gutar nih...
cik ECA sgt2 PUAS HATY larh....


LIKE bila korang SUKA

28 April 2011

ciscO nEtwOrk mAgic..^_^"

ASSALAMUALAIKUM...
Alhamdulillah...semua PROJECT,ASSIGNMENT and PRESENTATION is DONE...!!!
Harap2 FINAL EXAM berjalan macam biasa....

Bile tingat sal PROJECT...
teringat dengan PROJECT network SECURITY yang cik ECA wat....
cik ECA dapat tajuk ECHO CHARGEN..
mula2 dapat...SEPATAH HARAM x tahu pe benda tue ECHO CHARGEN...
apatah lagi nak kena  cari SOFTWARE nye...lagi larh TAK TAHU....
BETOL larh ape yang orang cakap....
" TAK KENAL MAKA TAK CINTA "
firstly...thanks to my LECTURER miss ASYIKIN..
dye banyak bantu cik ECA...
rupa2nye ECHO CHARGEN nih...
macam NOTIFICATION je...
macam MESSAGE larh...
benda mudah pun xtahu ko nih ECA...
asal larh eca nih
"LEM_ _ _ sgt "
untuk PROJECT nih....
cik ECA guna SOFTWARE...

ciscO nEtwOrk mAgic.. ^_^"
Network Magic's Network Activity and Intruder Tracking are the big blades that slice away your networking confusion and provide information on all connected devices, while other features like File Sharing and Wireless Protection.

Basic Features of Network Magic :
v        Cisco Network Magic assists in setting up network devices and their security, and also allows you to monitor and control computer access to your small network.
v     It can only be used on networks with no more than 8 computers and  will also tell you the status of your computers, troubleshoot your network connection, and tells you if there’s intruders on your network.
v        provides an array of tools for people to visualize, manage, and get a variety of network tasks done.
-  tasks include :
ü- connecting and sharing computers' content or printer
ü  -controlling how computers on the network access the Internet
ü  -repairing connection and performance problems
ü  -optimizing performance and reliability.

nih antara interface yang dapat cik ECA print screen..:
















TAPI...agak x puas hati gak ar...xley nak EXPLORER banyak...sebab kalau nak explorer banyak2 setiap LAPTOP kena ada SOFTWARE nih..bawu ley EXPLORER banyak2....







LIKE bila korang SUKA

21 April 2011

bila dah nama pun STUDENT....

asslamualaikum....
da lama cik ECA x menulis kat blog cik ECA nih kan3...
BZ sgt larh sejak akhir2 nih...hurmmm,...
hujung2 SEM cam nih...paham2 larh..macam2 nak kena wat....
PROJECT larh...ASSIGNMENT larh...TEST larh...adoiyai...
nak mengeluh pun xley...da memang tugas STUDENT...
minggu nih...cik ECA pening ngan PROJECT network CABLING...
3,4,5 kali kena lukis CABLE kat dalam VISIO...hadoihhh...
mggu nih kena hantar REPORT network ADMIN lagi...
mggu nih jugak larh...TEST2 network SECURITY nak menyelit MASOK...

tapi..ALHAMDULILLAH larh...settle gak keje2 2...walaupun TEST2 xley nak jawab...memang LINGKUP ar RESULT...COMPUTER NETWORK da mmg terok...nasib network CABLING oke lagi...dugaan2...
skunk nih masih runsing dgn PRESENTATION network SECURITY,
network CABLINGnetwork ADMIN...
hah!!!cite sal network SECURITY....
software ECHO CHARGEN pun aq x INSTALL lagi...
x TRY langsung guna...SERABOT2....
bila larh nak berakhirnya SEMUA nih....



LIKE bila korang SUKA

13 April 2011

i'm the GURLZ...

i'm the GIRL...
The One that always LOst...The One that with FAKE smile..
The girl whOm seems to be sO strOng...But daily continues to BREAK...
That girl whO's always there and seems tO have nO prOblem Of  her Own...
The One whO hOlds back tears until she's Off the phOne...
That girl that is in LOve with a guy tries tO understand...



LIKE bila korang SUKA

10 April 2011

Rupa Kiamat - Bacalah, jika kamu seorang manusia...

*Pesanan : Belajarlah menghabiskan pembacaan sehingga titik akhir. Itu ciri manusia berguna.

 Gambaran Hari Kiamat

Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber daripada : Amar Sufi

LIKE bila korang SUKA

08 April 2011

cik ECA cannot go HOME...=,=

kak ngah SAYANG mama n abah...>_<

cik ECA da xkisah kalau ada orang kata cik ECA anak MANJA...

assalamualaikum...
Dalam masa terdekat nih..cik ECA x ley balik kampung...
sebab...cik ECA banyak keje,assignment, n project2 yang nak kena settle kan...
tambahan plak tiba2 di wujudkan TEST 2 untuk semua subject..adoiyai...
final lak nak dekat..macam2...
mama...kak ngah rindu mama...

abah...kak ngah rindu abah.....
kak rindu sgt kat FAMILY kak ngah....rindu sgt3.....
bila..kak ngah teringat balik time mama n abah dtg kat kak ngah hari 2...
kak ngah mesti nak nangis....)":
teringat ble time mama n abah nak balik....
tingat bila kak ngah SALAM n PELOK cium mama n abah...
hati kak ngah jadi sedey....T_T
kak ngah rindu....betol3 RINDU....
mama n abah rindu kat kak ngah tak???mesti rindu kan...
klw x...xkan mama n abah nak kol kak ngah semalam....
sayu bila dengar suara mama....
aduhhhh...nak balikkkkk.....





LIKE bila korang SUKA

06 April 2011

DON'T TRUST BOYZ...!!!

Pernah dulu kau kata kau cintakan ku,
Bertahun lama sanggup kau menungguku,
Hati dan jiwamu hanyalah untukku,
Sumpah dan janjimu memburu untukku.

ya ya ya ya,
Kau, kau tipu aku,
Kau tipu aku
Kau tipu aku

Kau curi jiwaku kau gembirakannya,
Kau dakap tanganku,
kau bahagiakannya,
kau kucup bibirku,
Kau menikmatinya,
Kau peluk tubuhku,
Kau ceriakannya.

Kini ku lihat kau berdua dengannya,
Tapi mengapa dia teman karibku,
Tawa gembira,
Musnahkan jiwaku,
Kau hancurkan semua saat manisku.

LIKE bila korang SUKA

04 April 2011

fuhhhhh...naik habuk dah BLOG cik ECA nih...

- sudah lama x menaip n open blog cik ECA...lama xlama sangat larh..agak lama jgak larh...hehehehehehe...^_^
- cik ECA pun xtahu nape cik ECA x bukak...sejak 2 menjak nih...cik ECA jadi malas sgt nak bukak BLOG nih...FB pun on9 kejap2 je...2 pun MEN game je..banyak layan TAGGED..agak best jgk larh...:)tambahan plak..ngan assignment non STOP...di DARABkan plak dgn QUIZ n PROJECT...agak BZ ckit...so..xdapat nak menaip sgt larh...baru2 cik eca g KEM kat kg.paya PAHLAWAN...tempatnnya oke larh..walaupun nampak cam tempat peninggalan...PERMANDANGAN dye cantekk..klw dowg renovate balik..mesti ramai yang datang...>_<
- kem yang agak menyeronokkan...eca belajar mcm2 kat sana..walaupun aktiviti x banyak...sgt2 seronok..actually KEM nih KEM SAHSIAH..last kem 2 bawu kitaorang tahu..hak3..lawak2...xsangka lak....apa2 pun mmg best..





.: So beautiful women sometimes difficult. Men do not always love us, but often we just want beauty. Women are not usually pretty easy, because if a man loves, the true meaning of love to her man :.

LIKE bila korang SUKA

#HAK MILIK KEKAL#cikECAsiKECIK