cUtEst fOLLOwer

27 January 2012

kena STUDY balik.... =.=


Crossover cable that maps all output signals on one electrical connector to the input signals on the other connector, allowing two electronic devices to perform full-duplex communication. Most commonly, the term refers to the Ethernet crossover cable, but other cables follow the same principle. It also allows devices to communicate without a switch, hub, or router. Cross-Over cables are used to connect two computers directly through NICs without the use of a Hub or Switch or to uplink two or more hubs, switches or routers. The Pins of the RJ-45 Connectors at both ends of a cross-over cable are connected as follows:

Pin 1 ----------- Pin 3
Pin 2 ----------- Pin 6


*Crossover used to connect same devices.


Devices can be connected by Crossover:

- PC to PC

- Router to Router

- Switch to Switch

- Hub to Hub

- PC to Router




Straight-through cable is a type of twisted pair copper wire cable for local area network (LAN) use for which the RJ-45 connectors at each end have the same pinout (i.e., arrangement of conductors)

Straight-through cable is also commonly referred to as patch cable. However, this might be confusing in some situations because patch cable also has a broader definition that emphasizes the fact that there is a connector on each end rather than the equality (or lack thereof) of the pinouts.

Straight-through cable is used to connect computers and other end-user devices (e.g., printers) to networking devices such as hubs and switches. It can also be used to directly connect like devices (e.g., two hubs or two switches) if the cable is plugged into an uplink port on one (but not both) of the devices. Crossover cable is used to connect two like devices without the use of an uplink port.

Devices can be connected by Straight-through:
- PC to Switch

- PC to Hub

- Switch to Router

- Hub to Router

LIKE bila korang SUKA

15 January 2012

hari BERSAMA mama & abah...^^"


Hari nih hari AHAD bersamaan15 JANUARY 2012..today,cik eca kena BELAJAR drive lagi...start kul9 sampai kul11..waahhhh...rasa malas jer time nak bangun pagi td....tambah lak ngan HUJAN..syahdu jer..tapi xpe larh..bangun jgk...sampai PUSAT memandu tue lewat 5minit....:) naseb baek abg SHAM xde kata pa pe...2JAM latihannye...first sekali,cik eca belajar kat DALAM (pusat memandu) dulu...buat BUKIT,PARKING n 3PENJURU...Habis tue baru pusing JALAN kat LUAR (jalan raya)...agak LETIH bila kena wat PARKING...sebab banyak PUSING stereng...KEKUATAN eca xmencukupi...>_<


Balik dari pusat memandu tue akak datang amik...sampai jer rumah tuakr2 baru get ready kat dapur...sbb nak tolong mama MASAK...sambil2 tue nak BELAJAR jugak...menu hari nih KUEY TEOW SUP CINA....favarate cik eca...tue yang SEMANGAT terlebih...:)


Petang plak cik eca keluar ngan family g IPOH PARADE...jalan2 kat sana...then KAMI tonton WAYANG cite KERAMAT...boleh larh tahan...sekadar tuk BERHIBUR...pa pe pun agak letih jgk larh berjalan2 pusing dalam tue...letih kaki cik eca...akak jer beli kasut tuk g keje...pas tue terus balik larh...sbb dah lewat...MAGRIB pun terlewat....

So..mlm nih eca kena tido AWAL..sok kena kembali BERPRAKTIKAL...aduhhh...MALAS meyyy...^^"
Ok larh...cukup larh sampai cni for entries eca tuk kali nih yer....SALAM....

*berusahaUNTUKkejayaanDIRIsendiri... ^^"

LIKE bila korang SUKA

13 January 2012

bermulanya L.I


Bermulanya hari2 PRAKTIKAL eca yang membosankan...seminggu L.I..sehari jer eca jumpa PENYELIA eca...4hari lagi dye MC...so..eca pun dah macam orang BODOH jer kat c2..WEEKLY REPORT tuk minggu nih pun eca TAK buat lagi...emm...cepat larh hbs L.I nih....

Minggu ni minggu TAK ok eca...xtahu KENAPA...tapi,semua yang eca buat dalam minggu nih semua SERBA tak KENA..SPOIL gila...adoii....eca xtahu larh....tak SABAR nak tggu minggu depan...minggu depan CUTI 4hari...SABTU,AHAD,ISNIN,SELASA..cuti tahun baru cina kan...cepat larh minggu depan...eca nak BALIK kampung...nak HILLANGKAN stress yang menahantui kepala OTAK eca...

Cik eca RINDU kawan2 KOLEJ cik eca larh...eca RELA study dari KEJE...seyesly...not ready larh....hubungan eca ngan DYE pun dah TERUK...eca xtahu dye nak apa..dye nak macam mn lagi....EVERYTHING eca dah buat untuk dye...SENDIRI fikir larh...eca malas dah nak fikir....

For SOMEONE yg eca anggap KAWAN eca...thanks for everything...eca xtahu pe yg awak FIKIR...eca tahu awak SALAHKAN saya...tp,eca nak awak tahu eca TAK PERNAH wat SALAH...eca tahu apa yang jadi dalam HIDUP eca dan eca TAHU apa yang eca buat...e2 atas awak larh kalo nak fikir bukan2 sal eca....pa pe pun...selagi eca PERCAYA awak sebagai KAWAN cik eca..eca PERCAYA...once dah HILANG...sory to say larhhh....


*sayaAKANsentiasaDENGANawakSELAGIawakMAHUsayaDISISIawak..
*sayaAKANpergiANDAIawakTAKperlukanSAYAlagi.... ^^"


SAYApercayakanTAKDIRsaya...



LIKE bila korang SUKA

07 January 2012

JOM JOIN Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh



Syarat-syarat :


1. Sila buat satu entri mengenai giveaway ini dan tampal banner kat atas dalam entri uols.
 
(Nak copy paste pon takpe asalkan uols kepochi kat belog uols)
2. Jangan lupa link kan sekali banner di atas ke belog Nemomimosh.3. Tag 3 orang kawan. Sila maklumkan kat diorang yang diorang dah di tag.4. Dah selesai semua, sila tinggalkan komen kat entri ini dan sila isi maklumat yang diperlukan :
URL Link : ________________________ (Link entri yang uols buat pasal giveaway ni)

nak tahu lebih lanjut lagi...KLIK jer BANNER kat atas sana....^_^

cik eca TAG :

adeq ATIE

NIENA SOFEA

IZZATY SYAZWANA



LIKE bila korang SUKA

KELETIHAN...=.=


Firstly,CREDIT to adeq ATIE sbb jadikan blog cik eca sebagai PILIHAN ke-2..thanks a lots...
berbalik pada POST TITLE cik eca....hari nih cik eca letih sangat2...baru balik dari ALOR SETAR...
atas SEBAB..4HB hari daftar 4 SEM6....3HB cik eca dah ada sana dah...cik eca MENUMPANG rumah sewa cik eca...selama 4hari 3malam jgk larh cik eca kat sana....habis satu ALOR SETAR cik eca JELAJAH...huhuhu...al-maklum larh..xtahu bile lagi dpat g sana....

So...baru hari nih cik eca balik...pagi2 dah bangun...cik eca gerak dari ALOR SETAR ke PENANG kul8...cik eca turun penang dulu....sebab kena lek kg kat PARIT BUNTAR dulu tuk amikkan baju n charger abah cik eca...cik eca singgah SEKEJAP jer...kul12.30 cik eca gerak balik IPOH...fuhhhh... sangat2 MELETIHKAN..walaupun hanya duduk dlm BAS jer...very TIRED lorh...!!!pa pe pun ALHAMDULILLAH cik eca sampai dengan SELAMAT nya...



*dalamMASAyangSAMAcikecaSEBENARNYArinduatokRIBENAcikecaSANGAT2.....



LIKE bila korang SUKA

#HAK MILIK KEKAL#cikECAsiKECIK