cUtEst fOLLOwer

14 February 2012

JANGAN BERSEDIH~ JADILAH WANITA YANG PALING BAHAGIA ~

M/S 239

TIDAKLAH SEKALI-KALI ALLAH MENJADIKAN BAGI KAMU
DALAM AGAMA INI SATU KESEMPITAN PUN

NILAM EMPAT

Menghimpun HARTA adalah
pekerjaan yang tak pernah SELESAI


Bawalah semua dunia kamu dan biarlah hatiku bebas merdeka sendirian

Payfer brook berkata : aku telah banyak mengumpulkan harta ,namun aku melihat bedasarkan pengelaman peribadi permainan mengumpulkan harta merupakan sesuatu yang berbahaya yang tak pernah berhujung dan akan mengorbankan umur dan kebahagian.Oleh sebab itu aku mengantikan dan memberi tumpuan kepada pekerjaan lain yang aku sukai iaitu bidang dibidang penerbitan.Sekalipun tidak mendatangkan wang yang banyak,pekerjaan ini dpt merealisasikan kebahagian bagiku dan layanan kepada masyarakat.

Bertolak dari sinilah aku menasihati para pengusaha dan agar mengumpulkan harta sekadar apa saja dan hendaknya tidak terperosok ke dalam permainan harta dan segera menikmati apa yang nyata.Lakukanlah pekerjaan yang dicintai yang mengandungi pengabdian pada masyarakat dan merasa nikmatnya waktu.

Sesungguhnya pemilik hrta yang melimpah tidak dapat menikmatinya melainkan hanya sedikit keranadia akan meninggalkan hartanya itu kepada warisnya. Seharusnya dia menyedari bahawa warisnya menjadi orang lebih kuat dan berjaya apabila mereka terjun ke dalam medan kehidupan tanpa harta harta yang melimpah dan tidak memiliki bekalan selain akal dan akhlak.

Sesungguhnya kekayaan yang dihasilkan tanpa susah payah.kebanyakkannya akan berubah menjadi laknat bukan nikmat dan menjadi ke sengsaraan dan bukan kebahagiaan.Demikianlah kerana para pemiliknya akal memuaskan fizikal mereka dengan kemewahan dan kemalasan.Sementara akal mereka kosong dan masa muda mereka menjadi sia-sia sehingga kematian menjemputnya.


BEKALAN
-peteguh imanmu dengan keyakinan bahawa tidak ada yang mustahil dalam hidup ini.

LIKE bila korang SUKA

0 comments:

#HAK MILIK KEKAL#cikECAsiKECIK